Surówka z kiszonego ogórka, pora i jabłka

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

Prosta w przygotowaniu chrupiąca surówka. Wystarczy kilka składników i mamy smaczną surówkę do drugiego dania.

Składniki:

  • 10-15 cm białej części pora
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 1 kwaśne jabłko (użyłam jabłka kiszonego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól kamienna i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ogórek i por drobno pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do soku z cytryny dolać olej (użyłam oleju marki Laboratorium Biooil), ksylitol oraz sól i pieprz do pożądanego smaku. Wszystkie składniki razem połączyć. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

SMACZNEGO