Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, pomidora i ogórka

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Smaczna surówka z 4 składników i dodatkiem domowego majonezu z domowym jogurtem. Pomidor przed wkrojeniem do surówki został pozbawiony skórki. Aby zrobić to sprawnie wystarczy zalać na chwilę (kilkanaście sekund) pomidora wrzącą wodą, a następnie zdjęcie skórki nożem.

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2-3 garści drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1 pełna łyżka domowego majonezu
  • 1 pełna łyżka domowego jogurtu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

 

Wykonanie:

Marchewkę i ogórek umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórek dodatkowo odsączyć z nadmiaru wody. Do pokrojonej drobno kapusty pekińskiej dodać marchewkę, ogórka oraz pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki. Dodać domowy majonez i domowy jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i schłodzić przez podaniem.

SMACZNEGO