Surówka z jabłka, marchewki, pora i domowego majonezu

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

 

4-ro składnikowa surówka, którą przygotowałam jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Prosta i smaczna. Do jej zespolenia użyłam majonezu domowej produkcji.
Ilość i wielkość składników (marchew, jabłko, por, majonez) według własnych upodobań. Wszystko zależy od tego, czy wolimy w przeważającej ilości smak marchewki, jabłka czy też bardziej ostrej wersji – pora.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 kwaśniejsze jabłko
  • kawałek białej części pora
  • niewielka ilość domowego majonezu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Marchewkę i jabłko obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno pokroić białą część pora. Dodać niewielką ilość domowego majonezu. Doprawić solą kamienną i mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić.

SMACZNEGO