Surówka z domowej kiszonej kapusty

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

 

Najbardziej popularna surówka z kiszonej kapusty. Istotnym elementem smacznej surówki jest użycie dobrej jakościowo kapusty kiszonej. Może to być kapusta kiszona jesienią i przechowywana w słoikach lub ukiszona na świeżo. Ilość dodatków smakowych (ksylitol, olej) uzależniona jest od kwasowości kapusty. Z przypraw używam mielonego kminku lub pieprzu ziołowego.

Składniki:

  • ok. 3 garści domowej kapusty kiszonej
  • natka pietruszki
  • ok. 1 łyżeczki ksylitolu
  • 1 cebula żółta
  • ok. 1 – 2 łyżek oleju dobrej jakości (słonecznikowy, rzepakowy – najlepiej nierafinowany)
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki mielonego kminku lub pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Kapustę kiszoną pokroić (o ile jest taka potrzeba), dodać niewielką ilość oleju oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić niewielką ilością ksylitolu, mielonego kminu. Wsypać krojoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO