Najbardziej popularna surówka z kiszonej kapusty. Istotnym elementem smacznej surówki jest użycie dobrej jakościowo kapusty kiszonej. Może to być kapusta kiszona jesienią i przechowywana w słoikach lub ukiszona na świeżo. Ilość dodatków smakowych (ksylitol, olej) uzależniona jest od kwasowości kapusty. Z przypraw używam mielonego kminku lub pieprzu ziołowego.
Składniki:
- ok. 3 garści domowej kapusty kiszonej
- natka pietruszki
- ok. 1 łyżeczki ksylitolu
- 1 cebula żółta
- ok. 1 – 2 łyżek oleju dobrej jakości (słonecznikowy, rzepakowy – najlepiej nierafinowany)
- ok. 1 płaskiej łyżeczki mielonego kminku lub pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Kapustę kiszoną pokroić (o ile jest taka potrzeba), dodać niewielką ilość oleju oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić niewielką ilością ksylitolu, mielonego kminu. Wsypać krojoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO