Surówka w swoim składzie przepomina znaną i smaczną surówkę colesław. Świetnie pasuje do drugiego dania obiadowego. Prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje , gdy zostanie schłodzona w lodówce.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty czerwonej
- 1 małe jabłko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu domowego
- ocet jabłkowy
- ksylitol
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszki
- ok. 2 łyżek oleju rzepakowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąpić z umytą i obraną marchewką oraz jabłkiem. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę. Połączyć składniki. Dodać majonez oraz sól, pieprz, odrobinę octu jabłkowego i ksylitol do smaku. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą surówkę można dolać nieco oleju rzepakowego. Posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO