Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka w swoim składzie przepomina znaną i smaczną surówkę colesław. Świetnie pasuje do drugiego dania obiadowego. Prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje , gdy zostanie schłodzona w lodówce.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty czerwonej
  • 1 małe jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu domowego
  • ocet jabłkowy
  • ksylitol
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki
  • ok. 2 łyżek oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąpić z umytą i obraną marchewką oraz jabłkiem. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę. Połączyć składniki. Dodać majonez oraz sól, pieprz, odrobinę octu jabłkowego i ksylitol do smaku. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą surówkę można dolać nieco oleju rzepakowego. Posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO