Czarna rzepa to bomba witaminowa. Nie na darmo mówi się o kimś, że zdrowy jak rzepa. Zawiera w swoim składzie między innymi substancje działające podobnie do antybiotyków. To właśnie one hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych w organizmie. Działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Często niedoceniana. Zawiera duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne. Sok z czarnej rzepy można używać również do nacierania w miejscach wystąpienia nerwobóli.
Dzisiejszą surówkę przygotowałam z dodatkiem dobrego naturalnego jogurtu, najlepiej własnej produkcji. Zamiast jogurtu można zastosować śmietanę. Jak kto lubi. Jest idealną surówką do drugiego dania obiadowego.
Składniki:
- 1 nieduża czarna rzepa
- kilka łyżek dobrego, gęstego domowego jogurtu naturalnego lub śmietany
- sól kamienna do smaku
Wykonanie:
Rzepę obrać z czarnej skórki. Umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (drobne wiórki). Dodać jogurt lub śmietanę w ilości według własnego uznania. Doprawić solą kamienną do smaku. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
SMACZNEGO