Chrupiąca, świeża i bardzo smaczna surówka. Bazą surówki jest biała świeża kapusta. Dodatkowo w skład wchodzi niewielkie kwaśne jabłko, marchewka, świeża żółta cebula. Całość zespala niewielka ilość domowego majonezu. Jako dodatek do surówki z braku natki pietruszki dodałam kilkanaście listków czosnków niedźwiedziego. Smak surówki przełamy został poprzez dodanie niewielkiej ilości ksylitolu, skropienie całości octem jabłkowym oraz doprawienie świeżym mielonym czarnym pieprzem i solą kamienną.
Ilość użytego octu jabłkowego jest uzależniona od własnego smaku. Ważne, aby smak ksylitolu został przełamany kwaśnym smakiem octu, a niewielka ilość czarnego pieprzu i soli kamiennej “podkręciła” smak surówki.
Poniższe proporcje można dobierać według własnego uznania oraz na ile pozwala nam nasza zawartość lodówki 🙂
Składniki:
- 1/4 – 1/2 małej białej kapusty
- 1 spora marchewka
- 1 niewielkie kwaśne jabłko
- 1 średnia żółta cebula
- kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego lub natka pietruszki
- ok.2 łyżeczek ksylitolu fińskiego
- ok. 2 łyżek majonezu domowego
- ocet jabłkowy do smaku
- sól kamienna
- czarny pieprz mielony
Wykonanie:
Kapustę, obraną i umytą marchewkę, cebulę i jabłko – zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez domowy, posypać ksylitolem, skropić octem jabłkowym. Dodatkowo wsypać pokrojoną zieleninę (liście czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki). Doprawić solą kamienną i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO