Surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli i jabłka

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

 

 

Chrupiąca, świeża i bardzo smaczna surówka. Bazą surówki jest biała świeża kapusta. Dodatkowo w skład wchodzi niewielkie kwaśne jabłko, marchewka, świeża żółta cebula. Całość zespala niewielka ilość domowego majonezu. Jako dodatek do surówki z braku natki pietruszki dodałam kilkanaście listków czosnków niedźwiedziego. Smak surówki przełamy został poprzez dodanie niewielkiej ilości ksylitolu, skropienie całości octem jabłkowym oraz doprawienie świeżym mielonym czarnym pieprzem i solą kamienną.
Ilość użytego octu jabłkowego jest uzależniona od własnego smaku. Ważne, aby smak ksylitolu został przełamany kwaśnym smakiem octu, a niewielka ilość czarnego pieprzu i soli kamiennej “podkręciła” smak surówki.
Poniższe proporcje można dobierać według własnego uznania oraz na ile pozwala nam nasza zawartość lodówki 🙂

Składniki:

  • 1/4 – 1/2 małej białej kapusty
  • 1 spora marchewka
  • 1 niewielkie kwaśne jabłko
  • 1 średnia żółta cebula
  • kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego lub natka pietruszki
  • ok.2 łyżeczek ksylitolu fińskiego
  • ok. 2 łyżek majonezu domowego
  • ocet jabłkowy do smaku
  • sól kamienna
  • czarny pieprz mielony

Wykonanie:

Kapustę, obraną i umytą marchewkę, cebulę i jabłko – zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez domowy, posypać ksylitolem, skropić octem jabłkowym. Dodatkowo wsypać pokrojoną zieleninę (liście czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki). Doprawić solą kamienną i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO