Surówka coleslaw

wpis w: Dania obiadowe, Inne, Kulinaria | 0

Pyszna, chrupiąca surówka z białej kapusty. Przygotowana na bazie domowego majonezu. Proporcje ksylitolu, octu ,soli i pieprzu najlepiej dostosować do własnego smaku.

Składniki:

  • 1/2 niewielkiej białej kapusty
  • 1 spora cebula
  • 1-2 marchewki
  • ok.3 łyżek domowego majonezu
  • 2-3 łyżeczki octu jabłkowegp (według uznania)
  • 2 łyżeczki ksylitolu w pudrze (ilość według uznania)
  • czarny mielony pieprz
  • sól kamienna

Wykonanie:

Kapustę białą, cebulę i marchewkę po umyciu i obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, ocet, ksylitol, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Można posypać natką pietruszki.