Surówka może być dodatkiem do drugiego dania obiadowego lub stanowić samodzielne danie. Może również być propozycją na drugie śniadanie lub kolację. Smakuje gdy jest schłodzona i zrobiona na świeżo.
Składniki:
- garść drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
- garść pokrojonego szczypiorku
- garść pokrojonej w kostkę rzodkiewki
- garść pokrojonego w kostkę świeżego obranego ze skórki ogórka
dodatkowo:
- ok.2-3 łyżki domowej śmietany lub domowego naturalnego jogurtu
- sok z ok.1/2 cytryny
- ksylitol
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Pokroić kapustę pekińską, ogórek bez skóry, rzodkiewkę i wrzucić do miski. Dodać pokrojony drobno szczypiorek. Wymieszać. Wlać jogurt/śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprawioną ksylitolem, solą i pieprzem. Całość wymieszać. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO