Spaghetti z ciecierzycy z pietruszkowym pesto i orzechami nerkowca

Jest to propozycja dla osób, które maja mało czasu i nie posiadają wybitnych zdolności kulinarnych. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Może być potrawą serwowaną na obiad jak i na kolację. Przygotowanie zajmuje tyle czasu ile czasu gotuje się makaron.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • duża garść orzechów nerkowca
  • 3-4 łyżek oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • sól kamienna
  • kilka listków bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • rozdrobnione orzechy nerkowca do posypania
  • makaron z ciecierzycy

Wykonanie:

Do gotującej się osolonej wody wrzucić makaron z ciecierzycy. W tym czasie do wysokiego pojemnika włożyć cały, umyty pęczek natki pietruszki. Dodać orzechy nerkowca, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól do smaku. Całość zblendować na jednolitą masę. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu dodać do niego pesto i dokładnie całość wymieszać do momentu, aż pesto oblepi dokładnie makaron (gdy jest zbyt gęste można dolać nieco oliwy z oliwek). Przełożyć na talerz, posypać pokruszonymi orzeszkami nerkowca i udekorować kilkoma pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.

SMACZNEGO