Jest to propozycja dla osób, które maja mało czasu i nie posiadają wybitnych zdolności kulinarnych. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Może być potrawą serwowaną na obiad jak i na kolację. Przygotowanie zajmuje tyle czasu ile czasu gotuje się makaron.
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- duża garść orzechów nerkowca
- 3-4 łyżek oliwy z oliwek
- duży ząbek czosnku
- sól kamienna
- kilka listków bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych
- rozdrobnione orzechy nerkowca do posypania
- makaron z ciecierzycy
Wykonanie:
Do gotującej się osolonej wody wrzucić makaron z ciecierzycy. W tym czasie do wysokiego pojemnika włożyć cały, umyty pęczek natki pietruszki. Dodać orzechy nerkowca, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól do smaku. Całość zblendować na jednolitą masę. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu dodać do niego pesto i dokładnie całość wymieszać do momentu, aż pesto oblepi dokładnie makaron (gdy jest zbyt gęste można dolać nieco oliwy z oliwek). Przełożyć na talerz, posypać pokruszonymi orzeszkami nerkowca i udekorować kilkoma pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
SMACZNEGO