Spaghetti z ciecierzycy z czosnkiem niedźwiedzim

 

Proste dania z reguły składają się z kilku produktów i są łatwe do przyrządzenia. Taką propozycją jest właśnie to danie. Smaczne i zdrowe. Potrawa bezglutenowa. Czosnek niedźwiedzi z uwagi na duże ilości związków siarki pomaga zwalczać bakterie oraz drożdżaka Candida albicans. Czosnek niedźwiedzi dobrze wpływa na regenerację flory bakteryjnej jelit oraz działa przeciwpasożytniczo. Charakteryzuje się delikatnym aromatem czosnku.  Idealnie komponuje się właśnie z makaronem.  Prosto, smacznie, błyskawicznie.

Składniki:

  • 100 gramów makaronu z ciecierzycy typu spaghetti
  • 1 garść liści czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 ostrej małej papryczki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skruszonych orzeszków pistacjowych
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól kamienna
  • Pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie (około 7 minut). Odcedzić i przelać zimną wodą, aby się nie sklejał. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi i papryczkę. Przesmażyć krótko, do momentu aż listki zwiotczeją. Na makaron przełożyć czosnek z papryczką. Polać świeżą oliwą i posypać pokruszonymi pistacjami. Posolić i posypać odrobiną mielonego pieprzu.

SMACZNEGO