Spaghetti z ciecierzycy w sosie bolognese

 

Sos bolognese jest prostym do przygotowania dodatkiem do spaghetti. Użyłam bezglutenowy makaron z ciecierzycy. Jest to gotowy produkt, który można obecnie już kupić w sklepach. Dla osób zainteresowanych wykonaniem domowego makaronu z ciecierzycy odsyłam do tego przepisu.

Składniki:

  • ok. 350 gramów mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
  • ok. 350 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy rozpuszczony z wodą lub świeże pomidory bez skórki
  • 1 duża cebula
  • ok.1-2 ząbki czosnku
  • sól kamienna drobno zmielona
  • pieprz czarny mielony
  • oregano
  • tymianek
  • suszona bazylia
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (ok. 2 łyżek) zeszklić drobno pokrojoną cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mielone mięso. Przesmażyć mięso, rozdzielając je widelcem, aby mięso miało drobną konsystencję (bez większych grudek mięsnych). Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, dodać passatę/pokrojone pomidory lub rozcieńczony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Dosypać przyprawy, dolać wody do odpowiedniej konsystencji. Mieszając zagotować. Podawać z makaronem posypane świeżymi listkami bazylii.

SMACZNEGO