Sos bolognese jest prostym do przygotowania dodatkiem do spaghetti. Użyłam bezglutenowy makaron z ciecierzycy. Jest to gotowy produkt, który można obecnie już kupić w sklepach. Dla osób zainteresowanych wykonaniem domowego makaronu z ciecierzycy odsyłam do tego przepisu.
Składniki:
- ok. 350 gramów mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
- ok. 350 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy rozpuszczony z wodą lub świeże pomidory bez skórki
- 1 duża cebula
- ok.1-2 ząbki czosnku
- sól kamienna drobno zmielona
- pieprz czarny mielony
- oregano
- tymianek
- suszona bazylia
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (ok. 2 łyżek) zeszklić drobno pokrojoną cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mielone mięso. Przesmażyć mięso, rozdzielając je widelcem, aby mięso miało drobną konsystencję (bez większych grudek mięsnych). Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, dodać passatę/pokrojone pomidory lub rozcieńczony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Dosypać przyprawy, dolać wody do odpowiedniej konsystencji. Mieszając zagotować. Podawać z makaronem posypane świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO