Sok z brzozy

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

 

 

Druga połowa marca i początek kwietnia to czas kiedy można w naturalny sposób pozyskać sok z brzozy (inaczej: oskoła). Jest to czas kiedy drzewo przygotowuje się do wypuszczenia pąków, a następnie liści. Oczywiście nie wszyscy mamy dostępność do rosnącego drzewa (a już szczególnie w obecnym czasie pandemii), aby taki sok móc pozyskać. Mimo wszystko chciałabym kilka słów na temat tego soku napisać. Z uwagi, że należę do grupy szczęśliwców, którzy mają dostęp do drzewa, które rośnie obok mojego domu, podobnie jak w latach ubiegłych tak i w tym roku pozyskuję ten sok. Tak się składa, że mój dziadek wiedział o dobroczynnych właściwościach tego drzewa i gdy ja się urodziłam (trochę też z okazji moich urodzin, a było to ponad 50 lat temu) pojechał do lasu i przywiózł małą brzózkę. Drzewo rosło sobie przez lata. Dziś jest to duże, dorodne drzewo, które daje nam ten drogocenny napój.

Pozyskanie soku jest prostą rzeczą. Wystarczy nawiercić niewielki otworek (wybrać miejsce pomiędzy bruzdami w korze), wcisnąć wężyk gumowy i podstawić butelkę. Sok będzie powoli kapać, więc aby nazbierać go w odpowiedniej ilości należy być cierpliwym. Po zakończonej czynności należy otwór w drzewie zabezpieczyć poprzez wbicie np. drewnianego kołeczka.

Sok z brzozy jest idealnie krystaliczny. W zasadzie nie ma charakterystycznego smaku, a jedynie bardzo, bardzo delikatny leciutki słodki smak, który niemalże jest niewyczuwalny. Woda z brzozy z uwagi na swoje właściwości może posłużyć jako izotonik.
Między innymi zawiera wapń, potas, cynk, mangan oraz fosfor. Ponadto zawiera niewielkie ilości ksylitolu (o czym świadczy jej lekko słodki smak).
Sok z brzozy wypłukuje toksyny z naszego organizmu, jednak nie powinno się też przesadzić z jego piciem (ponoć do 2 szklanek dziennie).
UWAGA: sok z brzozy dostępny w sklepach jest w jakiś sposób konserwowany i z pewnością nie zawiera tylu właściwości zdrowotnych co świeży sok.

Oskoła nie jest trwała i po jej pozyskaniu można przechowywać ją w lodówce kilka dni. Najlepszym sposobem na jej przechowywanie jest – mrożenie.
Przed spożyciem sok z brzozy najlepiej schłodzić, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Na zdrowie.

SMACZNEGO