Smażony morszczuk w zalewie z octu jabłkowego

Przepyszna krucha ryba w zalewie z octu jabłkowego. Filety z morszczuka przed umieszczeniem w zalewie smażymy w dowolnej mące. Nadaje się do tego zarówno mąka orkiszowa jak i bezglutenowa np. z ryżu brązowego czy inna mieszanka mąk. Zamiast octu spirytusowego użyłam octu jabłkowego, który jest zdrowym zamiennikiem spirytusowego i dobrze wpływa na nasz organizm. Ocet jabłkowy posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zastosowałam klarowny ocet jablkowy. Przygotowanie ryby nie wymaga dużo pracy, natomiast efekt smakowy jest wyśmienity.

Składniki:

  • filety z morszczuka
  • mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem (orkiszowy lub bezglutenowa)
  • olej do smażenia (użyłam rzepakowego)
  • cebula

 

składniki na zalewę:

  • ok. 3 szklanek wody
  • ok.3/4 szklanki octu jabłkowego (klarownego)
  • ok.1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 łyżeczki ksylitolu
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Sprawdzamy smak zalewy i ewentualnie doprawiamy według własnego uznania. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Wrzucić do gorącej zalewy. Zagotować. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Płaty morszczuka (jeżeli były wcześniej zamrożone – odmrażamy całkowicie) płuczemy i osączamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w niewielkiej ilości mąki (wybór mąki według uznania). Smażymy na gorącym tłuszczu , z dwóch stron. Po usmażeniu umieszczamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.
Umieścic w słoiku rybę wraz z cebulą. Zalać zimną zalewą octową. Odstawić na 24-48 godzin, aby ryba przeszła smakiem z zalewy.

SMACZNEGO