Smażone ziemniaki z porem, papryką i ciecierzycą

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Bardzo szybkie danie w przygotowaniu. Do przyprawienia użyłam domowego keczupu oraz suszonych ziół. Użyłam również ciecierzycy otowej pasteryzowanej, jednak można rózwnież ją samemu ugotować, wcześniej namaczając. Ilość papryki użytej do potrawy można zmniejszyć lub zastąpić np. pomidorami. Dodałam również trochę keczupu z cukinii wykonanego z użyciem ksylitolu, który można pominąć lub np. zastąpić odrobiną koncentratu pomidorowego rozcieńczonego z wodą.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 mała ostra papryka
  • 1 czerwona papryka
  • ok.15 cm. białej części pora
  • 3 łyżeczki domowego keczupu (opcjonalnie)
  • 2/3 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ok.1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta suszonego czosnku, kolendry, majeranku, kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • drobno krojony koperek

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć pokroić w talarki. Paprykę i por pokroić. Warzywa umieścić na patelni. Wlać olej. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości, lekko podlewając wodą. Pod koniec dodać ciecierzycę, posypać ziołami oraz dodać keczup domowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą kamienną i pieprzem. Posypać krojonym koperkiem bezpośrednio na talerzu.

SMACZNEGO