Smażone ziemniaki z majerankiem i mieloną wędzoną papryką

Ta potrawa gości na moim stole wtedy, kiedy nie mam czasu na dłuższe przebywanie w kuchni. Jest banalnie prosta. Nie należy do dań najzdrowszych ze względu na sposób jego obróbki. Smażone nie jest polecane do częstej konsumpcji. Z uwagi na to, że potrawa jest dość ciężkostrawna i nieobojętna dla pracy naszej wątroby, zalecana jest rzadkość jej spożycia. Dzięki procesowi smażenia zawarta w ziemniakach skrobia pod wpływem wysokiej temperatury przekształca się w skrobię oporną. Idealnie komponuje się z jajkiem sadzonym i kiszonym ogórkiem.

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • około łyżki otartego majeranku
  • około łyżki mielonej papryki słodkiej wędzonej
  • sól kamienna
  • liść laurowy
  • pieprz czarny drobno mielony
  • kilka łyżek oleju do smażenia (gatunek według uznania – ja użyłam rzepakowego)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Wrzucić na patelnię z podgrzanym tłuszczem. Dodać liść laurowy i przyprawy. Przykryć i zmniejszyć ogień. Smażyć pod przykryciem. Co jakiś czas mieszać, aby ziemniaki się nie przypaliły. Gdy będą miękkie danie jest gotowe. Podałam ze świeżymi listkami bazylii.

SMACZNEGO