Słonecznikowiec

Pyszne ciasto z dodatkiem sporej ilości prażonego słonecznika. Dzięki wcześniejszemu podpieczeniu ziaren słonecznika z dodatkiem ksylitolu i masła nabiera on chrupkości i słodkości. Podobny w smaku do słonecznika prażonego z dodatkiem cukru. W wersji z użyciem ksylitolu staje się smacznym ciastem dla osób poszukujących zdrowszej alternatywy skonsumowania czegoś słodkiego. Ciasto upiekłam w małej tortownicy.

Pestki słonecznika posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki zawartości dużej ilości fitosteroli obniżają poziom “złego” cholesterolu. Zawierają duże ilości witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki. Witamina E przedłuża młodość, a także odpowiada za płodność – poprawia jakość plemników. Ziarna słonecznika szczególnie polecane są osobom z cukrzycą, gdyż nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Wspierają również procesy trawienia, gdyż zawierają dużo błonnika. Polecane dla osób zmagających się z zaparciami.
Mają niski indeks glikemiczny, jednak zawierają dużo kalorii z uwagi na sporą zawartość tłuszczu.

Składniki do przygotowania prażonego słonecznika:

  • 15 dag ziaren słonecznika
  • 7,5 gramów masła
  • 74 gramy ksylitolu
  • 1 łyżka mleka kokosowego

Składniki do przygotowania ciasta

  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • mała szczypta soli

Składniki do przygotowania kremu:

  • 10 dag masła 82%
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego (bez dodatków)
  • 3 pełne łyżeczki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska żelatyny
  • 1 łyżka wrzątku

Wykonanie prażonego słonecznika:

Masło wraz z ksylitolem i mlekiem rozpuścić w rondelku postawionym na gazie. Wsypać słonecznik. Wymieszać i wylać na płaską blachę do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (ok.170 stopni). Piec, mieszając co jakiś czas do czasu, aż słonecznik będzie lekko brązowy (ok.15-20 minut). Po wyjęciu z piekarnika mieszać co jakiś czas pozostawiając słonecznik do całkowitego wystygnięcia. W przypadku sklejenia się słonecznika, rozbić grudki.

Wykonanie ciasta:

Oddzielić białka od żółtek. Do białka wsypać ksylitol i ubić mikserem do sztywności. Dodać żółtka, mąkę, sodę, kakao, olej i szczyptę soli. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok.170-175 stopni przez ok.30 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone, gdyż każdy piekarnik troszkę inaczej piecze. Moje ciasto piekłam z użyciem termoobiegu. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie delikatnie usunąć papier do pieczenia. Przekroić na dwa krążki. Górny krążek odwrócić górą do dołu. Posmarować kremem (część kremu pozostawić na posmarowanie wierzchu ciasta) i przyłożyć drugim krążkiem (spodnią częścią krążka do góry, dzięki temu ciasto będzie idealnie płaskie) lekko przyciskając, aby krem równomiernie rozprowadził się po całym cieście.

Wykonanie kremu:

Masło ubić mikserem. Dodać masło orzechowe i dokładnie z miksować z masłem. Jajko dokładnie sparzyć poprzez całkowite zanurzenie we wrzątku i przetrzymanie w nim jajka przez ok.15 sekund. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić z pełną łyżeczką ksylitolu do białości. Białko ubić z 2 pełnymi łyżeczkami ksylitolu na sztywno. W międzyczasie żelatynę dokładnie rozpuścić w łyżce wrzątku intensywnie mieszając. Do ubitego masła z masłem orzechowym dodać ubite żółtko i prażony słonecznik w ilości 2/3 (1/3 słonecznika pozostawić do posypania wierzchu ciasta) i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białka i wszystko wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto kremem, pozostawiając część kremu na posmarowanie wierzchu ciasta.

SMACZNEGO