Pyszne ciasto z dodatkiem sporej ilości prażonego słonecznika. Dzięki wcześniejszemu podpieczeniu ziaren słonecznika z dodatkiem ksylitolu i masła nabiera on chrupkości i słodkości. Podobny w smaku do słonecznika prażonego z dodatkiem cukru. W wersji z użyciem ksylitolu staje się smacznym ciastem dla osób poszukujących zdrowszej alternatywy skonsumowania czegoś słodkiego. Ciasto upiekłam w małej tortownicy.
Pestki słonecznika posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki zawartości dużej ilości fitosteroli obniżają poziom “złego” cholesterolu. Zawierają duże ilości witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki. Witamina E przedłuża młodość, a także odpowiada za płodność – poprawia jakość plemników. Ziarna słonecznika szczególnie polecane są osobom z cukrzycą, gdyż nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Wspierają również procesy trawienia, gdyż zawierają dużo błonnika. Polecane dla osób zmagających się z zaparciami.
Mają niski indeks glikemiczny, jednak zawierają dużo kalorii z uwagi na sporą zawartość tłuszczu.
Składniki do przygotowania prażonego słonecznika:
- 15 dag ziaren słonecznika
- 7,5 gramów masła
- 74 gramy ksylitolu
- 1 łyżka mleka kokosowego
Składniki do przygotowania ciasta
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1,5 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek oleju rzepakowego/słonecznikowego
- mała szczypta soli
Składniki do przygotowania kremu:
- 10 dag masła 82%
- 2 pełne łyżki masła orzechowego (bez dodatków)
- 3 pełne łyżeczki ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka płaska żelatyny
- 1 łyżka wrzątku
Wykonanie prażonego słonecznika:
Masło wraz z ksylitolem i mlekiem rozpuścić w rondelku postawionym na gazie. Wsypać słonecznik. Wymieszać i wylać na płaską blachę do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (ok.170 stopni). Piec, mieszając co jakiś czas do czasu, aż słonecznik będzie lekko brązowy (ok.15-20 minut). Po wyjęciu z piekarnika mieszać co jakiś czas pozostawiając słonecznik do całkowitego wystygnięcia. W przypadku sklejenia się słonecznika, rozbić grudki.
Wykonanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Do białka wsypać ksylitol i ubić mikserem do sztywności. Dodać żółtka, mąkę, sodę, kakao, olej i szczyptę soli. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok.170-175 stopni przez ok.30 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone, gdyż każdy piekarnik troszkę inaczej piecze. Moje ciasto piekłam z użyciem termoobiegu. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie delikatnie usunąć papier do pieczenia. Przekroić na dwa krążki. Górny krążek odwrócić górą do dołu. Posmarować kremem (część kremu pozostawić na posmarowanie wierzchu ciasta) i przyłożyć drugim krążkiem (spodnią częścią krążka do góry, dzięki temu ciasto będzie idealnie płaskie) lekko przyciskając, aby krem równomiernie rozprowadził się po całym cieście.
Wykonanie kremu:
Masło ubić mikserem. Dodać masło orzechowe i dokładnie z miksować z masłem. Jajko dokładnie sparzyć poprzez całkowite zanurzenie we wrzątku i przetrzymanie w nim jajka przez ok.15 sekund. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić z pełną łyżeczką ksylitolu do białości. Białko ubić z 2 pełnymi łyżeczkami ksylitolu na sztywno. W międzyczasie żelatynę dokładnie rozpuścić w łyżce wrzątku intensywnie mieszając. Do ubitego masła z masłem orzechowym dodać ubite żółtko i prażony słonecznik w ilości 2/3 (1/3 słonecznika pozostawić do posypania wierzchu ciasta) i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białka i wszystko wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto kremem, pozostawiając część kremu na posmarowanie wierzchu ciasta.
SMACZNEGO