Czasem mam wielką ochotę na coś słodkiego. Szybko zrobić i ze smakiem zjeść. Dziś przygotowałam właśnie takie małe “coś”. Najważniejszą rzeczą jaką należy zrobić to użyć dobre, wysokiej jakości produkty. Szczególnie ważne jest to w przypadku spożywania produktów suszonych lub różnego rodzaju orzechów. Zarówno owoce jak i orzechy mogą zawierać zarodniki pleśni. Największym zagrożeniem dla nas są mikotoksyny. Są to wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych. Stanowią duże niebezpieczeństwo dla człowieka. Problemem jest fakt, że żadna obróbka nie jest w stanie zlikwidować obecność mikotoksyn. Występują one w różnych produktach, warzywach, owocach, zbożu, nasionach roślin strączkowych lub przyprawach.
Ponadto przy kupowaniu suszonej żurawiny warto zwrócić uwagę na jej skład, aby nie zawierał dodatku rafinowanego cukru. Zamiast żurawiny można użyć również świeże twarde kiwi pokrojone w kostkę lub kawałek drobno pokrojonego kwaśnego jabłka.
Przed przygotowaniem przekąski należy dokładnie obejrzeć wszystkie bakalie.
Całość polałam polewą czekoladową, którą przygotowałam z tego przepisu.
Składniki:
w równych ilościach
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- migdały lub płatki migdałowe
- suszona żurawina
Wykonanie:
Składniki wymieszać i polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO