Przygotowanie tych śledzi jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Do ich zrobienia użyłam domowej śmietany połączonej z domowym naturalnym jogurtem i domowym chrzanem. Skorzystałam z gotowych płatów śledziowych. Na każdy płat śledziowy przeznaczyłam 1 pełną łyżkę śmietany połączonej z jogurtem. Z podanych poniżej składników otrzymałam porcję jak na zdjęciu. Ilość chrzanu uzależniona jest od ostrości jaką chcemy finalnie uzyskać.
Składniki:
- 2 płaty śledziowe typu matias
- 1 pełna łyżka domowego jogurtu naturalnego
- 1 pełna łyżka domowej śmietany
- 1 pełna łyżeczka domowego chrzanu
- 1 średnia cebula
- szczypiorek krojony (opcjonalnie)
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- odrobina soku z cytryny (do skropienia-opcjonalnie)
Wykonanie:
Śmietanę i jogurt połączyć razem, dodać chrzanu. Doprawić solą i pieprzem. Płaty śledzi krótko wymoczyć (czas moczenia uzależniony od tego jak słone są śledzie). Osuszyć płaty ręcznikiem papierowym i pokroić na 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na talerzu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wsypać na sito i przelać wrzątkiem (dzięki temu straci goryczkę). Wystudzić i posypać nią śledzie. Na środek położyć śmietanę chrzanową. Całość skropić sokiem z cytryny (opcjonalnie) i posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO