Śledzie z sosem śmietanowo-chrzanowym z cebulą

Przygotowanie tych śledzi jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Do ich zrobienia użyłam domowej śmietany połączonej z domowym naturalnym jogurtem i domowym chrzanem. Skorzystałam z gotowych płatów śledziowych. Na każdy płat śledziowy przeznaczyłam 1 pełną łyżkę śmietany połączonej z jogurtem. Z podanych poniżej składników otrzymałam porcję jak na zdjęciu. Ilość chrzanu uzależniona jest od ostrości jaką chcemy finalnie uzyskać.

Składniki:

Wykonanie:

Śmietanę i jogurt połączyć razem, dodać chrzanu. Doprawić solą i pieprzem. Płaty śledzi krótko wymoczyć (czas moczenia uzależniony od tego jak słone są śledzie). Osuszyć płaty ręcznikiem papierowym i pokroić na 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na talerzu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wsypać na sito i przelać wrzątkiem (dzięki temu straci goryczkę). Wystudzić i posypać nią śledzie. Na środek położyć śmietanę chrzanową. Całość skropić sokiem z cytryny (opcjonalnie) i posypać szczypiorkiem.

SMACZNEGO