Śledzie z jagodami goji w lekko słodkiej zalewie

Śledzie, które w smaku przypominają śledzie szwedzkie tzw. inlagd sill. Przepis nieco jest zmodyfikowany. Zamiast ugotowanej marchewki dodałam jagody goji, natomiast zamiast czerwonej cebuli dodałam żółtej. Oczywiście jak najbardziej czerwona cebula byłaby wskazana w tym przepisie. Aby otrzymać słodki smak i nie używać do tego cukru zastosowałam ksylitol. Śledzie mają specyficzny aromat, który między innymi zawdzięcza to ziarnom jałowca. Śledzie najlepiej smakują, gdy przejdą aromatem zalewy. Po 24-48 godzinach były już wyśmienite.

Jagody goji należą do tzw. żywności superfoods co oznacza, że mają dobroczynny wpływ na organizm. Zawierają dużo minerałów oraz witamin. Wspierają układ odpornościowy. Obniżają poziom glukozy we krwi. Z uwagi, że należą do roślin psiankowatych zaleca się ich rozsądne spożycie przy wszelkich stanach zapalnych w organizmie.

Składniki:

  • 2 małe płaty śledziowe
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 25 ml octu jabłkowego (klarownego)
  • 75 ml wody
  • 2 ziela angielskie
  • 1 płaska łyżeczka ziaren jałowca
  • 2 pełne łyżki jagód goji
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula

Wykonanie:

Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie krótko ok.15 minut. Odsączyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki ok. 1-2cm. Przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę, ocet. Dodać ksylitol i pogniecione (utłuczone w moździerzu lub rozbite tłuczkiem) ziarna jałowca i ziela angielskiego. Dodać liść laurowy. Zagotować i wystudzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półkrążki. Przelać wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się goryczki. Jagody goji zalać ciepła wodą i dokładnie wypłukać. Pokrojone śledzie posypać cebulką, jagodami goji. Wlać zalewę i odstawić na 24-48 godzin do lodówki.

SMACZNEGO