Proste w przygotowaniu filety śledziowe z domową śmietaną i domowym jogurtem. Tradycyjny śledzik z lekką nutą aromatu pomarańczy i bazylii.
Składniki:
- 2 filety śledziowe typu Matias
- 2 łyżki domowego jogurtu
- 2 łyżki domowej śmietany
- 1 cebula
- 1 jabłko
- odrobina surowej skórki z pomarańczy bio (opcjonalnie)
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
Wykonanie:
Filety krótko wymoczyć (kilka naście minut). Cebulę pokroić w półkrążki i sparzyć wrzątkiem. Filety pokroić w paski ok 1,5-2cm. Posypać cebulą , dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko i zalać domową śmietaną z domowym jogurtem, przyprawioną solą kamienną i delikatnie mielonym pieprzem. Dla urozmaicenia smaku dodałam kilka liści świeżej bazylii i odrobina startej świeżej skórki z pomarańczy bio. Schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO