Śledzie z jabłkiem i cebulą w sosie śmietanowo-jogurtowym ze skórką pomarańczową

 

Proste w przygotowaniu filety śledziowe z domową śmietaną i domowym jogurtem. Tradycyjny śledzik z lekką nutą aromatu pomarańczy i bazylii.

 

Składniki:

  • 2 filety śledziowe typu Matias
  • 2 łyżki domowego jogurtu
  • 2 łyżki domowej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • odrobina surowej skórki z pomarańczy bio (opcjonalnie)
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)

Wykonanie:

Filety krótko wymoczyć (kilka naście minut). Cebulę pokroić w półkrążki i sparzyć wrzątkiem. Filety pokroić w paski ok 1,5-2cm. Posypać cebulą , dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko i zalać domową śmietaną z domowym jogurtem, przyprawioną solą kamienną i delikatnie mielonym pieprzem. Dla urozmaicenia smaku dodałam kilka liści świeżej bazylii i odrobina startej świeżej skórki z pomarańczy bio. Schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO