Śledzie w sosie musztardowym są potrawą dość ostrą o zdecydowanym smaku. Do ich przygotowania użyłam domowej musztardy, która jest bardzo ostra, domowego majonezu oraz domowej śmietany. Zamiast śietany można też użyć domowego jogurtu naturalnego. Dla chrupkości dodałam ziarenka żółtej gorczycy, która nasiąkła wilgocią i przyjemnie chrupała. Dla równowagi smaku dodałam sok z cytryny i ksylitol, aby zbalansować smak kwaśny i ostry. Dlaczego staram się używać domowych wyrobów? Przede wszystkim domowe wyroby nie zawierają żadnych dodatków chemicznych, cukru, konserwantów, polepszaczy, zagęstników i wypełniaczy. Przygotowanie ich nie zabiera dużo czasu, a efekt jest w pełni zadowalający. A co najważniejsze to – wiem co jem.
Składniki:
- 3 płaty śledziowe a’la matias
- 3 łyżki domowej śmietany
- około 2 łyżek musztardy domowej (ilość według własnego smaku)
- 2 łyżki żółtej gorczycy
- 2 łyżki domowego majonezu
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka ksylitolu
- 2 cebule
Wykonanie:
Płaty śledzi wymoczyć w wodzie przez około 30 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na 1 cm kawałki.
Przygotować sos. Do miseczki włożyć domową musztardę, domowy majonez i domową śmietanę. Dokładnie połączyć składniki. Jeżeli smak jest za mało ostry dodać więcej musztardy (kwestia smaku). Dolać sok z cytryny wymieszany z ksylitolem. Sprawdzić smak.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach przelać cebulę na sitko i odsączyć.
W misce umieścić pokrojone śledzie, posypać sparzoną (schłodzoną) cebulą i zalać sosem. Wszystko wymieszać. Włożyć do lodówki. Po 24 h śledziki będą gotowe.
SMACZNEGO