Śledzie w śmietanie z zielonym groszkiem, koperkiem i jajkiem na twardo

Smaczne śledzie z dodatkiem zielonego groszku, koperku oraz jajka ugotowanego na twardo. Sos przygotowałam w połączeniu domowej śmietany i domowego majonezu. Proporcje można dobierać według własnego smaku. Przed pokrojeniem matiasów przez 2 godziny (można dłużej) moczyłam je w zalewie przygotowanej z wody, octu jabłkowego, liści laurowych i ziela angielskiego. Dzięki tej zalewie śledzie nabrały aromatu i smaku. Jak ktoś lubi bardziej zdecydowane smaki, do sosu można dodać odrobinę soku z cytryny i ksylitolu – według uznania.

Składniki na zalewę do śledzi:

  • 2 szklanki wody
  • do 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Wszystko razem zagotować, wystudzić i zalać śledzie, aby moczyły się w zalewie.

Składniki:

  • 5 płatów matiasów
  • puszka groszku konserwowego lub mrożonego ugotowanego do miękkości
  • 2 ogórki kiszone
  • 1,5 cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18% lub domowego jogurtu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • świeży koper

Wykonanie:

Matiasy osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry. Wrzucić do miski. Dodać pokrojone ogórki w drobną kostkę, groszek, cebulę (pokrojoną w półkrążki i przelaną wrzątkiem aby pozbyć się goryczki) i jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę.
Przygotować sos: Zmieszać ze sobą majonez domowy, śmietanę, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowany koper, dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans, aby składniki się przegryzły. Doprawić solą (ostrożnie, gdyż śledzie są słone) i pieprzem mielonym.
Gotowym sosem zalać śledzie i delikatnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.

SMACZNEGO