Śledzie w oleju z orzechami włoskimi i cebulą

Śledzie z orzechami? A dlaczego nie? Nowe i ciekawe połączenie smakowe. Dodatkowo orzechy włoskie nadają potrawie chrupkości i świetnie komponują się z cebulą.

Orzechy włoskie to zdrowa i pożywna przekąska.

W swoim składzie zawierają wysokie stężenie kwasów omega-3, zawierają dużą ilość antyoksydantów (szczególnie w gorzkiej w smaku skórce) tzw. kwas elagowy chroniący komórki przed wolnymi rodnikami, kwas alfa-linolenowy (ALA), poprawiają funkcję tętnic, szczególnie po posiłkach bogatych w tłuszcz, l-argininę, melatoninę w formie przyswajalnej, zapobiegają chorobom pęcherzyka żółciowego.

Orzechy włoskie są źródłem składników mineralnych m.in. wapń, potas, żelazo, magnez oraz witamin i błonnika, który usprawnia pracę jelit.

Orzechy włoskie zawierają dużo kalorii, w związku z tym polecane są dla osób pragnących przytyć. W 100 gramach orzechów włoskich (waga bez skorupki) znajduje się 664 kcal.

Jedna garstka obranych orzechów to około 30 gr.

UWAGA: orzechy włoskie zawierają szczawiany, w związku z tym osoby mające problemy z kamieniami nerkowymi powinny zachować ostrożność w ich spożyciu.

Orzechy włoskie przed dodaniem do śledzi poddałam obróbce termicznej, poprzez przesmażenie ich na suchej patelni. Dzięki temu po pierwsze – gorące orzechy przesypane z patelni na ręcznik poprzez ich pocieranie o siebie usunęłam część skórki, po drugie – zniwelowałam ewentualne niebezpieczeństwo związane z wystąpieniem np. pleśni niewidocznej dla oka. Następnie zalałam je wrzątkiem, pozostawiłam w nim na kilka minut i tym samym po ich odcedzeniu zrobiły się miękkie.

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe a’la matias
  • 2 średnie cebule
  • 2 garści orzechów włoskich (przygotowanych j.w.)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Płaty śledziowe wymoczyć przez około 30 min w w zimnej wodzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok. 1cm. Cebulę obrać i pokroić w tzw. piórka. Zalać wrzątkiem. Po kilku minutach umieścić na sicie i odsączyć. Trzymając na sitku skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Orzechy włoskie (przygotowane jw sposób opisany powyżej) rozdrobnić na mniejsze kawałki. Układać w słoiczku lub pojemniku warstwami. Całość zalać olej rzepakowym do przykrycia. Odstawić do lodówki na 24h.

SMACZNEGO