Śledź w sosie jogurtowo-majonezowym słodko-kwaśnym

Bardzo smaczny śledź w sosie o zdecydowanym smaku. Zawsze zastanawiałam się jak wykonać śledzie, aby smak był podobny do tych gotowych śledzi w śmietanie ale w wersji zdrowej tzn. bez konserwantów, octu i niechcianych konserwantów. Spróbowałam poeksperymentować i efekt był bardzo pozytywnie zaskaujący. Smak sosu jest zdecydowany i bardzo przypadł mi do gustu. Dziś chcę podzielić się tym właśnie smakiem. Do ich przygotowania użyłam płatów śledziowych dostępnych w wiaderku oraz domowego jogurtu i domowego majonezu. Poniższa porcja przewidziana jest dla 1 osoby.

Składniki:

  • 1-2 płaty śledziowe typu Matias
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 pełne łyżki domowego majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 mała cebula

Wykonanie:

Płaty śledziowe namoczyć w wodzie przez około 30 min. Cebulę obrać, umyć i pokroić w cieńkie półkrążki. Umieścić na sicie i przelać wrzątkiem (dzięki temu zabiegowi cebula nie będzie gorzka). Przygotować sos. Jogurt, majonez, sok z cytryny, ksylitol wymieszać razem na jednolity sos. Doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, gdyż śledzie są słone). Płaty pokroić w kawałki i umieścić w miseczce. Posypać sparzoną, wystudzoną cebulą. Polać sosem lub wymieszać wszystko razem. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

SMACZNEGO