Skład ciasta podobny jest do ciasta na oponki. W tym przypadku zamiast dodatku śmietany zastosowałam naturalny domowy jogurt i chudy biały ser. Jest to wersja mniej kaloryczna. Można oczywiście wykonać pączki na śmietanie i twarogu półtłustym.
Do wzbogacenia smaku pączków dodałam nadzienie, które przygotowałam z polewy czekoladowej i pasty sezamowej tahiny. Można również nadziewać np. słodkim serkiem z dodatkiem aromatu waniliowego lub budyniem sporządzonym na mleku kokosowym z dodatkiem mąki z ryżu brązowego i aromatu smakowego według uznania albo kakao.
Do ich nadziania użyłam szprycy cukierniczej z najmniejszą tylką.
Składniki:
- 125 gramów sera białego
- 125-130 gramów mąki orkiszowej (połowa mąki białej połowa pełnoziarnistej)
- 2 żółtka
- 125 ml domowego naturalnego jogurtu
- szczypta soli
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- 50 gramów ksylitolu
- ok. 2-3 krople aromatu waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
- puder z ksylitolu (do posypania usmażonych pączków)
Wykonanie:
Produkty sypkie takie jak mąka, soda, sól, ksylitol pomieszać razem. Produkty mokre: ser, żółtka, ocet, aromat, jogurt umieścić w wyższym naczyniu i dokładnie zblendować na jednolitą masę. Do masy wsypać produkty sypkie i wyrobić dłonią jednolite ciasto. Ciasto nie może być za twarde i za klejące. Moje ciasto lekko przyklejało się do dłoni. Kawałki ciasta rozwałkowywać na grubość około 1cm. Aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy należy delikatnie podsypać z dwóch stron mąką. Do wykrawania użyć np. kieliszka. Smażyć na gorącym tłuszczu w małym rondelku, poprzez całkowite zanurzenie ciasta. Podczas smażenia przewracać na dwie strony, aby były rumiane i równomiernie usmażone. Odkładać na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego. Jeszcze ciepłe nadziewać. Po wystudzeniu posypać pudrem z ksylitolu.
SMACZNEGO