Pyszne i delikatne ciasto. Spód i wierzch ciasta wykonany z ciasta kruchego na mące orkiszowej. Sera użyłam z wiaderka. Trochę się naszukałam o odpowiednim składzie, ale udało się. Jedno z lepszych smakowo ciast, które przypadło mi do gustu. Ciasto zrobiłam w małej kwadratowej blaszce 24x24cm.
Składniki na ciasto kruche (spód i góra):
- 210 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 140 gramów świeżego twardego masła
- 70 gramów ksylitolu w pudrze
- 2 żółtka (białka odłożyć po jednym do maku i jednym do sera)
- 4 krople aromatu do ciast o zapachu waniliowym
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 500 gramów sera (użyłam sera w wiaderku)
- 3 jajka
- 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta kruchego)
- 1/2 szklanki ksylitolu + 1 łyżka płaska do piany z białek
- kilka kropli aromatu do ciast (użyłam cytrynowego)
- skórka z cytryny starta na tarce
Składniki na masę makową:
- 3/4 szklanki suchego maku niebieskiego
- 3 jajka
- 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta kruchego)
- 1/2 szklanki ksylitolu + 1 płaska łyżka do piany z białek
- kilka kropli aromatu do ciast o zapachu migdałowym
- garść jagód goji
Wykonanie ciasta kruchego:
Do miski wrzucić mąkę, ksylitol w pudrze, 2 żółtka i pokrojone twarde masło. Dodać aromat (około 4 kropli) i szczyptę soli. Posiekać wszystko nożem do lekkiego połączenia składników. Następnie zagnieść ciasto ręką, krótko aby nie dopuścić do nadmiernego rozpuszczenia masła. Podzielić ciasto na dwie części i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjąć jedną część i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach (użyłam malaksera z tarką). Blaszkę o wymiarach 25cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasto równomiernie na całość blaszki. Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i podpiec ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Odstawić do wystudzenia (ważne).
Wykonanie masy makowej:
Mak zalać około 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do jego miękkości. Odcedzić na gęstym sicie. Przełożyć do naczynia i dokładnie zblendować. Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem do białości na pulchną masę. Dodać do maku i wymieszać. Jagody goji zalać gorącą wodą. Jak napuchną odsączyć na sicie i dodać do masy makowej. Dolać kilka kropli aromatu migdałowego do ciast. Białka jajek ubić na sztywno z płaską łyżką ksylitolu. Delikatnie wymieszać z masą makową i wyłożyć na podpieczone i wystudzone kruche ciasto.
Wykonanie masy serowej:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z ksylitolem na pulchną masę do białości. Dodać do sera. Dosypać skórkę z cytryny i dodać kilka kropli aromatu cytrynowego (ilość według uznania). Ubić białka jajek na sztywno z łyżką ksylitolu i dodać do sera. Lekko wszystko wymieszać i wylać na część makową.
Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta kruchego i zetrzeć na tarce lub malaksarem na wiórki. Posypać na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego ok.170 stopni. Piec do suchego patyczka.
SMACZNEGO