Seromakowiec na kruchym cieście orkiszowym

 

Pyszne i delikatne ciasto. Spód i wierzch ciasta wykonany z ciasta kruchego na mące orkiszowej. Sera użyłam z wiaderka. Trochę się naszukałam o odpowiednim składzie, ale udało się. Jedno z lepszych smakowo ciast, które przypadło mi do gustu. Ciasto zrobiłam w małej kwadratowej blaszce 24x24cm.

Składniki na ciasto kruche (spód i góra):

  • 210 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 140 gramów świeżego twardego masła
  • 70 gramów ksylitolu w pudrze
  • 2 żółtka (białka odłożyć po jednym do maku i jednym do sera)
  • 4 krople aromatu do ciast o zapachu waniliowym
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 500 gramów sera (użyłam sera w wiaderku)
  • 3 jajka
  • 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta kruchego)
  • 1/2 szklanki ksylitolu + 1 łyżka płaska do piany z białek
  • kilka kropli aromatu do ciast (użyłam cytrynowego)
  • skórka z cytryny starta na tarce

Składniki na masę makową:

  • 3/4 szklanki suchego maku niebieskiego
  • 3 jajka
  • 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta kruchego)
  • 1/2 szklanki ksylitolu + 1 płaska łyżka do piany z białek
  • kilka kropli aromatu do ciast o zapachu migdałowym
  • garść jagód goji

Wykonanie ciasta kruchego:

Do miski wrzucić mąkę, ksylitol w pudrze, 2 żółtka i pokrojone twarde masło. Dodać aromat (około 4 kropli) i szczyptę soli. Posiekać wszystko nożem do lekkiego połączenia składników. Następnie zagnieść ciasto ręką, krótko aby nie dopuścić do nadmiernego rozpuszczenia masła. Podzielić ciasto na dwie części i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjąć jedną część i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach (użyłam malaksera z tarką). Blaszkę o wymiarach 25cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasto równomiernie na całość blaszki. Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i podpiec ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Odstawić do wystudzenia (ważne).

Wykonanie masy makowej:

Mak zalać około 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do jego miękkości. Odcedzić na gęstym sicie. Przełożyć do naczynia i dokładnie zblendować. Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem do białości na pulchną masę. Dodać do maku i wymieszać. Jagody goji zalać gorącą wodą. Jak napuchną odsączyć na sicie i dodać do masy makowej. Dolać kilka kropli aromatu migdałowego do ciast. Białka jajek ubić na sztywno z płaską łyżką ksylitolu. Delikatnie wymieszać z masą makową i wyłożyć na podpieczone i wystudzone kruche ciasto.

Wykonanie masy serowej:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z ksylitolem na pulchną masę do białości. Dodać do sera. Dosypać skórkę z cytryny i dodać kilka kropli aromatu cytrynowego (ilość według uznania). Ubić białka jajek na sztywno z łyżką ksylitolu i dodać do sera. Lekko wszystko wymieszać i wylać na część makową.

Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta kruchego i zetrzeć na tarce lub malaksarem na wiórki. Posypać na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego ok.170 stopni. Piec do suchego patyczka.

 

SMACZNEGO