Szybki sernik w małej keksówce. Ciasto kruche orkiszowe miałam zamrożone, więc przygotowanie ciasta nie zajęło mi dużo czasu. Mały sernik, dużo przyjemności. Ciasto kruche przygotowałam z przepisu, który umieściłam w linku.
Składniki:
- 30 dag białego twarogu półtłustego
- 2 łyżki śmietany niskoprocentowej
- 2 jaja
- 3 łyżki ksylitolu
- starta skórka z połowy cytryny
- kilka kropli olejku cytrynowego do ciast
- szczypta soli (podbija smak)
- dodatkowo:
125 gramów mrożonego kruchego orkiszowego ciasta
Wykonanie:
Ser biały dokładnie zmiksować ze śmietaną do uzyskania jednolitej, gładkiej, aksamitnej masy. Dodać olejek cytrynowy (ostrożnie z ilością) oraz skórkę z cytryny i szczyptę małą soli. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z łyżką ksylitolu na puszystą masę. Dodać kogel mogel do sera. Dokładnie wymieszać. Przygotować spód ciasta. Zamrożone kruche ciasto zetrzeć na tarce i połowę ilości wysypać na dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec spód w piekarniku w temperaturze ok.170stopni do ok.10 minut (sprawdzać aby się za bardzo nie przypiekło). Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie ubić na sztywno białak jajek z dwoma łyżkami ksylitolu. Białka dodać do sera i delikatnie wymieszać całość. Wyłożyć na blaszke i posypać startym ciastem kruchym. Piec ok.50 minut w temperaturze ok.160 stopni (do tzw. suchego patyczka).
SMACZNEGO