Sernik na zimno waniliowo-kakaowy z galaretką truskawkową i miętą

Ciasto bez pieczenia. Kremowy, pachnący wanilią sernik na zimno. Kilka listków mięty dodatkowo wzbogaci jego aromat i smak.

Składniki:
500 gramów białego dobrego twarogu
40 gramów świeżego masła
4 jajka
165 gramów ksylitolu
23 gramy żelatyny
10 gramów kakao
250 ml wody
1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym bez cukru
kilka sztuk truskawek
kilka listków mięty
aromat arakowy do ciast – kilka kropli
aromat waniliowy do ciast – kilka kropli lub naturalna wanilia (lepsza opcja)
(1 łyżka jogurtu lub śmietany w przypadku konieczności jej dodania, zależy od jakości twarogu jaki użyjemy do wykonania sernika)

Wykonanie:
Dokładnie wyparzyć jajka poprzez całkowite ich zanurzenie we wrzątku i przetrzymanie ich pod wodą do ok.15 sekund. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 100 gramów ksylitolu i ubić mikserem do białości. Ksylitol najlepiej zmielić w młynku do kawy na puder. Dodać żółtka do twarogu, dodać miękkie masło. Wszystko dokładnie utrzeć. Użyłam do tego malaksera z opcją noża. Masa musi być gładka i kremowa. Jeżeli jest zbyt twarda można dodać np. łyżkę jogurtu lub śmietany. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kilka kropli aromatu waniliowego (najlepiej prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii) a do drugiej dołożyć kakao i kilka kropli zapachu arakowego, zmiksować. Ostrożnie żeby nie przesadzić z aromatem. W kubeczku we wrzątku rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody ok.1/4 szklanki. Dokładnie rozpuścić mieszając. Ubić na sztywno białka jajek z 30 gramami ksylitolu. Dodać białka po połowie do białej i ciemnej masy. Delikatnie wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę po połowie do jednej masy, ubijając mikserem. Wylać ciemną masę do naczynia wysmarowanego masłem. Wlać żelatynę do drugiej jasnej masy ciągle ubijając mikserem. Ostrożnie wylać na ciemną masę, najlepiej nie w jedno miejsce tylko rozlewając po całości ciasta. Odstawić do stężenia. Rozpuścić galaretkę bez cukru w połowie wody, która podana jest na opakowaniu tj.250 ml wrzątku wraz z 35 gramami ksylitolu. Dokładnie mieszać do rozpuszczenia się ksylitolu i galaretki. Odstawić do wystygnięcia. Pokroić na cienkie plastry kilka truskawek i położyć na ciasto, które już jest zupełnie twarde. W momencie, gdy galaretka zacznie lekko tężeć ale będzie nadal płynna zalać ciasto galaretką. Jeżeli „przegapimy” moment tężenia i będzie zbyt ścięta, wstawić na chwilę naczynie do drugiego naczynia z gorącą wodą aby konsystencja galaretki umożliwiła nam jej płynne wylanie na ciasto. Po stężeniu galaretki na serniku przybrać go pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.

SMACZNEGO.