Sernik na zimno z galaretką i porzeczkami na biszkopcie z ciecierzycy

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Sernik o lekkim pomarańczowym smaku, z niewielką ilością kwaśnych porzeczek. Wykonany na bazie sera tzw. z wiaderka. Podczas zakupu takiego sera warto zwrócić uwagę na skład, aby nie było w nim żadnych dodatkowych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów. Ilości składników w przepisie przewidziane są do wykonania ciasta w małej tortownicy.

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 białka z jajek
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Składniki na ser:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 500 gramów sera z wiaderka
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast (ilość zgodnie z upodobaniem)
  • maleńka szczypta soli
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowe składniki:

  • galaretka truskawkowa bez cukru
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 garści zamrożonych czerwonych porzeczek

Wykonanie spodu:
Jedno jajko i dwa białka mocno ubić do białości. Dodać mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, kakao, sól i wszystko razem wymieszać. Wylać ciasto na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i lekko posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temperaturze ok.160-170 stopni do tzw. suchego patyczka tj. kilkanaście minut .

Wykonanie masy serowej:

Żółtka oddzielić od białek. Ubić z 3 łyżkami ksylitolu do białości. Do serka dodać żółtka, aromat. Białka ubić na sztywno z łyżką ksylitolu na sztywno i dodać do sera. Należy to robić delikatnie mieszając. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Gdy przestygnie dodać do masy. Najlepiej przygotować ją wcześniej, przed ubijaniem białek. Wylać na spód z ciecierzycy. Odstawić do stężenia. Posypać porzeczkami i zalać  lekko tężejącą galaretką. Galaretka przygotowana w 300 ml wody.

SMACZNEGO