Sernik o lekkim pomarańczowym smaku, z niewielką ilością kwaśnych porzeczek. Wykonany na bazie sera tzw. z wiaderka. Podczas zakupu takiego sera warto zwrócić uwagę na skład, aby nie było w nim żadnych dodatkowych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów. Ilości składników w przepisie przewidziane są do wykonania ciasta w małej tortownicy.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 2 białka z jajek
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Składniki na ser:
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 500 gramów sera z wiaderka
- kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast (ilość zgodnie z upodobaniem)
- maleńka szczypta soli
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowe składniki:
- galaretka truskawkowa bez cukru
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 garści zamrożonych czerwonych porzeczek
Wykonanie spodu:
Jedno jajko i dwa białka mocno ubić do białości. Dodać mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, kakao, sól i wszystko razem wymieszać. Wylać ciasto na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i lekko posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temperaturze ok.160-170 stopni do tzw. suchego patyczka tj. kilkanaście minut .
Wykonanie masy serowej:
Żółtka oddzielić od białek. Ubić z 3 łyżkami ksylitolu do białości. Do serka dodać żółtka, aromat. Białka ubić na sztywno z łyżką ksylitolu na sztywno i dodać do sera. Należy to robić delikatnie mieszając. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Gdy przestygnie dodać do masy. Najlepiej przygotować ją wcześniej, przed ubijaniem białek. Wylać na spód z ciecierzycy. Odstawić do stężenia. Posypać porzeczkami i zalać lekko tężejącą galaretką. Galaretka przygotowana w 300 ml wody.
SMACZNEGO