Serek z domowego jogurtu

 

Delikatny i dobrze rozsmarowujący się serek. Ser przygotowałam z domowego jogurtu przygotowanego z użyciem szczepionek z bakteriami dedykowanymi do przyrządzenia jogurtu. Serek powstał zupełnie spontanicznie. Zawsze jak przygotowuję jogurt domowy na bazie mleka pasteryzowanego 3,2% (sprzedawane w butelkach z czerwoną nakrętką) staram się utrzymywać prawidłową temperaturę, aby bakterie mogły we właściwym środowisku namnażać się i pracować. Tym razem temperatura mleka chyba była nieznacznie zbyt za wysoka. Jogurt w rezultacie wyszedł nieco kaszkowaty, jednak gęsty. Postanowiłam go wykorzystać w inny sposób. Całość wyłożyłam na gęste sitko i odstawiłam w lodówce do odcieknięcia w lodówce. Po odcieknięciu otrzymałam bardzo delikatny, smaczny serek. W smaku podobny do serka labneh, jednak tym razem nie odciskałam serwatki, a jedynie pozwoliłam mu na swobodne jej odcieknięcie.

Przepis na przygotowanie domowego jogurtu znajduje się tutaj.

SMACZNEGO