Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu serek. Do białego koziego serka dodałam świeżo starty korzeń chrzanu i drobno pokrojony koperek. Aby konsystencja umożliwiała rozsmarowanie go na chlebie dodałam domowego jogurtu naturalnego. Do smaku sól kamienna i odrobina pieprzu mielonego. Smacznie i aromatycznie.
Porada: W okresie zimowym najlepiej użyć suszonego koperku, gdyż świeży nie jest już tak aromatyczny. Proporcje użytych składników uzależnione są własnych preferencji smakowych.
W kozich serach znajduje się mniej kazeiny niż w serach z mleka krowiego. Kazeina może być przyczyną uczulenia, dzięki czemu ich spożywanie nie wywołuje tylu objawów alergii. Posiada wiele składników odżywczych. Zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A oraz mikroelementów takich jak: wapń, potas, fosfor czy magnez.
Chrzan w medycynie ludowej stosuje się na wiele różnych schorzeń, takich jak: katar, chore zatoki, bóle głowy, dolegliwości trawienne oraz reumatyczne.Posiada również działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera witaminy : C, A, B6, E, K, oraz minerały.
Składniki:
- biały serek kozi
- tarty chrzan
- koperek
- naturalny jogurt
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Do serka koziego dodać odrobinę jogurtu naturalnego i zblendować. Sprawdzić konystencję serka. Dodać tarty chrzan, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć i gotowe.
SMACZNEGO