Serek kozi z chrzanem i koperkiem

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu serek. Do białego koziego serka dodałam świeżo starty korzeń chrzanu i drobno pokrojony koperek. Aby konsystencja umożliwiała rozsmarowanie go na chlebie dodałam domowego jogurtu naturalnego. Do smaku sól kamienna i odrobina pieprzu mielonego. Smacznie i aromatycznie.

Porada: W okresie zimowym najlepiej użyć suszonego koperku, gdyż świeży nie jest już tak aromatyczny. Proporcje użytych składników uzależnione są własnych preferencji smakowych.

W kozich serach znajduje się mniej kazeiny niż w serach z mleka krowiego. Kazeina może być przyczyną uczulenia, dzięki czemu ich spożywanie nie wywołuje tylu objawów alergii. Posiada wiele składników odżywczych. Zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A oraz mikroelementów takich jak: wapń, potas, fosfor czy magnez.

Chrzan w medycynie ludowej stosuje się na wiele różnych schorzeń, takich jak: katar, chore zatoki, bóle głowy, dolegliwości trawienne oraz reumatyczne.Posiada również działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera witaminy : C, A, B6, E, K, oraz minerały.

Składniki:

  • biały serek kozi
  • tarty chrzan
  • koperek
  • naturalny jogurt
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Do serka koziego dodać odrobinę jogurtu naturalnego i zblendować. Sprawdzić konystencję serka. Dodać tarty chrzan, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć i gotowe.

SMACZNEGO