Serek kakaowy z galaretką cytrynową, prażonymi płatkami i borówkami

wpis w: Desery, Kulinaria, Słodkości | 0

Deser wymyśliłam w oparciu o składniki, które miałam w domu, a bardzo miałam ochotę na coś słodkiego. Użyłam gotowej galaretki cytrynowej bez cukru, zwykłego białego twarogu, odrobinę jogurtu domowego i kakao. Do posłodzenia całości zastosowałam ksylitol. Aby nadać kruchości uprażyłam na odrobinie naturalnego dobrej jakości masła płatki żytnie. Dla orzeźwienia kilka owoców borówki amerykańskiej i deser gotowy.

Składniki:

  • galaretka o smaku cytrynowym bez cukru
  • ksylitol do smaku

 

  • płatki żytnie
  • niewielka ilość masła 82% (około łyżeczki)

 

  • biały naturalny twaróg (kupuje twaróg krojony na wagę)
  • domowy jogurt naturalny (ilość uzależniona od gęstości twarogu po jego zblendowaniu)
  • kakao naturalne (ilość według uznania)
  • ksylitol do smaku
  • jedna, dwie krople aromatu arakowego do ciast (opcjonalnie)

 

  • borówki amerykańskie

 

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać ksylitolu do smaku. Przelać do pucharków i poczekać do stężenia galaretki. Przygotować twarożek. Do sera dodać kakao, odrobinę aromatu oraz jogurt domowy w ilości takiej, aby po zblendowaniu twarożek nie był zbity ale i też nie był zbyt rzadki. Dosłodzić ksylitolem. Przełożyć na zastygniętą galaretkę. Uprażyć płatki żytnie na maśle, aby stały się chrupiące. Przestudzić i posypać deser. Położyć borówki.

SMACZNEGO