Deser wymyśliłam w oparciu o składniki, które miałam w domu, a bardzo miałam ochotę na coś słodkiego. Użyłam gotowej galaretki cytrynowej bez cukru, zwykłego białego twarogu, odrobinę jogurtu domowego i kakao. Do posłodzenia całości zastosowałam ksylitol. Aby nadać kruchości uprażyłam na odrobinie naturalnego dobrej jakości masła płatki żytnie. Dla orzeźwienia kilka owoców borówki amerykańskiej i deser gotowy.
Składniki:
- galaretka o smaku cytrynowym bez cukru
- ksylitol do smaku
- płatki żytnie
- niewielka ilość masła 82% (około łyżeczki)
- biały naturalny twaróg (kupuje twaróg krojony na wagę)
- domowy jogurt naturalny (ilość uzależniona od gęstości twarogu po jego zblendowaniu)
- kakao naturalne (ilość według uznania)
- ksylitol do smaku
- jedna, dwie krople aromatu arakowego do ciast (opcjonalnie)
- borówki amerykańskie
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać ksylitolu do smaku. Przelać do pucharków i poczekać do stężenia galaretki. Przygotować twarożek. Do sera dodać kakao, odrobinę aromatu oraz jogurt domowy w ilości takiej, aby po zblendowaniu twarożek nie był zbity ale i też nie był zbyt rzadki. Dosłodzić ksylitolem. Przełożyć na zastygniętą galaretkę. Uprażyć płatki żytnie na maśle, aby stały się chrupiące. Przestudzić i posypać deser. Położyć borówki.
SMACZNEGO