Mięso w warzywach sezonowych to potrawa smaczna i godna polecenia. Do jej przyrządzenia wykorzystałam również łodygi z brokuła, które zamroziłam po wykorzystaniu samych różyczek do innej potrawy. Dodatkowo dodałam fasolę czerwoną i trochę koncentratu pomidorowego. Dodatek świeżych liści bazylii dodaje aromatu i świetnie komponuje się z całością dania. Mieszanka warzyw, trochę przypraw i wyszło – pysznie.
Składniki:
kilka plastrów schabu (4-5 w zależności od wielkości)
2 średniej wielkości białe cebule
1/2 papryki
ok. 2 ząbków czosnku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
duża garść świeżych liści bazylii
kawałek białej części pora ok.5-10cm
1 pietruszka
garść pokrojonych łodyg brokuła
1 łyżeczka ziaren kolendry
fasola czerwona z puszki
sól
czarny mielony pieprz
2 łyżki kwaśnej niskoprocentowej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
smalec do smażenia (od lokalnego wytwórcy)
ugotowany brązowy ryż
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę białą obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Por drobno pokroić. Mięso, cebulę i por smażyć na gorącym tłuszczu, mieszając aby się nie przypaliło. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Paprykę i pietruszkę pokroić, mrożony brokuł (lub świeży, pokrojony) dodać do mięsa. Dosypać ziarna kolendry oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać około pół szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić czy warzywa są już wystarczająco miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i fasolę czerwoną. Doprawić solą i pieprzem do smaku według upodobania. Chwilę poddusić. Jeżeli jest za gęste można dolać niewielką ilość wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec wrzucić pokrojone liście bazylii. Wszystko wymieszać. Można dodać również śmietanę lub jogurt – według gustu. Po jej dodaniu należy całość przegotować. Podawać dodatkowo ze świeżymi liści bazylii.
SMACZNEGO