Schab w sosie musztardowym

Bardzo smaczna propozycja dania obiadowego. Plastry schabu duszone po lekkim obsmażeniu z dodatkiem warzyw oraz ostrej musztardy. Smakuje z dodatkiem brązowego ryżu, makaronu czy kaszy. Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Proste i nieskomplikowane danie. Do jego przygotowania użyłam domowej musztardy. Domowa musztarda jest bardzo ostra w smaku, w związku z tym ilość jej dodawania należy dawkować zgodnie z własnym smakiem.

Składniki:

  • 4 niewielkie plastry mięsa schabowego o grubości 1-1,5cm
  • 1 mała pietruszka
  • 2-3 łyżeczki domowej musztardy
  • garść pokrojonej białej części pora
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 łyżka mascarpone lub gęstej, stałej części z mleka kokosowego (spotykana w puszkach z mlekiem kokosowym do których nie dodawane są żadne dodatki i emulgatory)
  • sól kamienna
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • około jednej łyżeczki mąki orkiszowej lub innej (gryczana, z brązowego ryżu, jaglana)

Wykonanie:

Na gorącym tłuszczu usmażyć schab do momentu, aż będzie zarumienione z dwóch stron. Następnie dodać drobno pokrojony korzeń pietruszki i drobno pokrojoną białą część pora. Dolać szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie dodać do kubka mascarpone lub gęste mleko kokosowe, domową musztardę (najpierw 2 łyżeczki, gdyż zawsze można dodać więcej pod koniec gotowania), dolać niewielką ilość bulionu uzyskanego z duszenia mięsa oraz warzywa z bulionu. Wszystko razem zblendować. Gdy mięso będzie już całkiem miękkie wlać zblendowany bulion z musztardą. Sprawdzić smak. Doprawić solą i pieprzem. Gdy jest za rzadkie zagęstnić niewielką ilością mąki (około 1 łyżeczki) rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody (około 2-3 łyżki wody), gdy jest za gęste dolać wody. Mieszając wlewać do sosu jednocześnie sprawdzając gęstość sosu. Chwilkę zagotować i gotowe.

SMACZNEGO