Zdrowa sałatka dzięki zawartości skrobi opornej, która jest naturalnym prebiotykiem. Skrobia oporna powstaje w procesie schładzania produktów bogatych w skrobię m.in. ziemniaków. Nie ulega trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim zdrowego człowieka. Skrobia oporna karmi pożyteczne bakterie w jelitach. Dzięki niej ilość pożytecznych bakterii wzrasta, natomiast tych mniej przydatnych maleje.
Ilość i proporcje użytych składników są zależne od naszych preferencji.
Składniki:
- 2 spore ziemniaki
- kilka sztuk rzodkiewek
- mały świeży ogórek
- szczypiorek
- 1 łyżka domowego majonezu
- sól kamienna/himalajska
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odstawić do całkowitego oziębienia (najlepiej ugotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce). Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry. Rzodkiewkę umyć i pokroić, a następnie dodać do ziemniaków. Podobnie ogórek świeży (kroiłam w półkrążki). Szczypiorek drobno pokroić i dodać do ziemniaków, ogórka i rzodkiewki. Dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Dodatkowo można posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO