Zimne, ugotowane wcześniej ziemniaki to źródło skrobi opornej. Czym jest i jakie ma właściwości opisane zostały w tym przepisie
Przede wszystkim skrobia oporna stanowi wsparcie jelit. Jest prebiotykiem co oznacza, że nie stanowi pożywki do rozwoju patogennych grzybów pasożytniczych. Zachęcam do zapoznania się z informacjami na temat skrobi opornej, ułatwi to komponowanie posiłków i wprowadzi różnorodność produktów w diecie.
Z uwagi na to, że każdy z nas lubi inny rodzaj doprawienia potraw, nie podaję dokładnych ilości użycia ksylitolu, octu jabłkowego czy soli i pieprzu. Osobiście lubię smaki zdecydowane. W tej sałatce smak jest czosnkowy i dość mocno słodko-kwaśny. Jest to kolejna okazja do przemycenia octu jabłkowego, który ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych.
Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- garść pokrojonego drobno koperku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- ocet jabłkowy
- sól kamienna drobno zmielona
- pieprz czarny mielony
- 2 dość duże ząbki czosnku polskiego
- 2 łyżki domowego majonezu
- 2-3 łyżki domowego jogurtu
- ksylitol
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w skórce tzw. w mundurkach i odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej dnia poprzedniego i schłodzić w lodówce przez noc). Zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki kiszone i jajka pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w misce. Dosypać koperku krojonego. W oddzielnym kubku lub miseczce przygotować sos majonezowo-jogurtowy. Majonez domowy wymieszać z domowym jogurtem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i ksylitolem. Intensywność smaku według naszego gustu. Sos wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO