Prosta w wykonaniu, smaczna sałatka. Jako spoiwo w sałatce użyłam domowego majonezu oraz domowego gęstego jogurtu naturalnego. Osoby niespożywające nabiału mogą ją wykonać z samym majonezem (będzie bardziej kaloryczna). Domowy jogurt jest naturalnym, bardzo dobrym probiotykiem. Dobry probiotyk to wzmocnienie flory bakteryjnej, a prawidłowo funkcjonująca flora to wysoka odporność.
Nie podaję konkretnych ilości składników, gdyż jest to kwestią smaku. Jedni wolą tę sałatkę bardziej w wersji ziemniaczanej, a inny bardziej kwaśną, z użyciem większej ilości ogórków kiszonych. Ważne jest to, aby po prostu nam smakowała.
Składniki:
- kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- kilka domowych ogórków kiszonych
- 2 żółte cebule pokrojone w cienkie piórka
- pęczek szczypiorku drobno pokrojony
- domowy majonez (ilość według uznania)
- domowy jogurt naturalny (opcjonalnie)
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki w mundurkach oziębić (najlepiej ugotować i zostawić na całą noc w lodówce do całkowitego oziębienia – dzięki temu w ziemniakach wytworzy się skrobia oporna, będąca jednocześnie prebiotykiem). Więcej na temat skrobi opornej znajduje się tutaj.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Wrzucić do miski. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, cebulę w drobne piórka, szczypiorek drobno pokroić. Połączyć wszystkie warzywa razem. Dodać domowy majonez oraz odrobinę jogurtu domowego. Doprawić solą kamienną i mielonym czarnym pieprzem. Schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO