Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym, cebulą i domowym majonezem

 

 

Prosta w wykonaniu, smaczna sałatka. Jako spoiwo w sałatce użyłam domowego majonezu oraz domowego gęstego jogurtu naturalnego. Osoby niespożywające nabiału mogą ją wykonać z samym majonezem (będzie bardziej kaloryczna). Domowy jogurt jest naturalnym, bardzo dobrym probiotykiem. Dobry probiotyk to wzmocnienie flory bakteryjnej, a prawidłowo funkcjonująca flora to wysoka odporność.

Nie podaję konkretnych ilości składników, gdyż jest to kwestią smaku. Jedni wolą tę sałatkę bardziej w wersji ziemniaczanej, a inny bardziej kwaśną, z użyciem większej ilości ogórków kiszonych. Ważne jest to, aby po prostu nam smakowała.

Składniki:

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki w mundurkach oziębić (najlepiej ugotować i zostawić na całą noc w lodówce do całkowitego oziębienia – dzięki temu w ziemniakach wytworzy się skrobia oporna, będąca jednocześnie prebiotykiem). Więcej na temat skrobi opornej znajduje się tutaj.

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Wrzucić do miski. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, cebulę w drobne piórka, szczypiorek drobno pokroić. Połączyć wszystkie warzywa razem. Dodać domowy majonez oraz odrobinę jogurtu domowego. Doprawić solą kamienną i mielonym czarnym pieprzem. Schłodzić przed podaniem.

 

SMACZNEGO