Sałatka ziemniaczana, łatwa do przygotowania. Bazą sałatki są ugotowane i oziębione ziemniaki. Dzięki takiej obróbce skrobia w bulwach przekształca się w skrobię oporną, która jest naturalnym prebiotykiem.
Najprościej jak tylko można i w skrócie: Skrobia oporna powstaje w procesie schładzania produktów bogatych w skrobię m.in. ziemniaków. Nie ulega trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim zdrowego człowieka. Skrobia oporna karmi pożyteczne bakterie w jelitach. Dzięki niej ilość pożytecznych bakterii wzrasta, natomiast tych mniej przydatnych maleje.
Sos do sałatki przygotowałam na bazie domowego jogurtu i domowego majonezu. Przepisy na te produkty wyświetlą się po naciśnięciu na nazwę o innym kolorze.
Składniki:
- kilka ziemniaków
- 2 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku wraz z cebulkami
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ok.2-3 łyżki domowego majonezu
- ok. 2-3 łyżki domowego jogurtu (część gęsta bez serwatki)
- sól kamienna do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- ocet jabłkowy do smaku
- ksylitol fiński do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Uważać, aby ich nie rozgotować. Powinny być ugotowane, ale nie rozpadać się ani nie być zbyt twarde (sprawdzać widelcem podczas gotowania). Odstawić do całkowitego oziębienia (najlepiej do lodówki na cała noc). Przygotować sos. Majonez domowy połączyć z domowym jogurtem, doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym i ksylitolem (powinien być o zdecydowanym smaku, zrównoważonym kwaśno-słodkim, najlepiej zgodnie z naszym smakiem, takim jak lubimy). Ziemniaki obrać i pokroić w pół talarki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Szczypiorek wraz z cebulkami skroić drobno. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystko połączyć razem i zalać sosem (ilość sosu według uznania). Schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO