Banalnie prosta i do tego pyszna sałatka. Wystarczą 4 składniki i mamy szybką sałatkę, którą można podać również na obiad, śniadanie lub kolację. Tego typu sałatkę ziemniaczaną najczęściej można spotkać na niemieckich stołach u naszych sąsiadów. Można ją przygotowywać zarówno ze świeżym ogórkiem jak i kiszonym. Do jej przygotowania użyłam pysznego domowego majonezu. Ziemniaki, które ugotowałam dzień wcześniej, dzięki całkowitemu oziębieniu stały się jednocześnie prebiotykiem. Pamiętać jednak należy, że ziemniaki należą do roślin psiankowatych i w związku z tym spożycie ich może niekorzystnie wpływać na osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne. Dzięki procesowi oziębiania, skrobia zawarta w ziemniakach przekształca się w tzw. skrobię oporną – więcej informacji na ten temat znajduje się tutaj.
Składniki:
- kilka sztuk ziemniaków
- 2 cebule
- 1/2 długiego świeżego ogórka
- 2-3 łyżki domowego majonezu
- sól kamienna
- pieprz czarny grubo mielony
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach i pozostawić do całkowitego oziębienia (najlepiej na całą noc). Następnie obrać i pokroić w talarki. Ogórek zetrzeć na tarce w talarki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półkrążki. Dodać majonez domowy, posolić i dodać pieprzu mielonego. Dokładnie wszystko wymieszać.
SMACZNEGO