Sałatka ze śledziem, jajkiem i kwaśnym jabłkiem

Smaczna i prosta sałatka śledziowa. Składa się z trzech podstawowych składników plus dodatki. Użyłam płatu śledziowego typu Matias.

Składniki:

  • 1 większy płat śledziowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • 1 mała cebula
  • ok. 1 pełnej łyżki domowego majonezu
  • ok. 2 łyżek domowego jogurtu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Cebulę pokrojoną w piórka przelać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Filet śledziowy opłukać i pokroić w paski (ok.05 do 1 cm) i wrzucić do miski z wystudzoną cebulą. Jajka ugotowane na twardo i wystudzone pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Jabłko również pokroić w kostkę i dodać.
Przygotować sos jogurtowo-majonezowy. Zmieszać składniki dodając sól, pieprz i niewielką ilość soku z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać sosem sałatkę i dokładnie wszystko wymieszać. Schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO