Smaczna i prosta sałatka śledziowa. Składa się z trzech podstawowych składników plus dodatki. Użyłam płatu śledziowego typu Matias.
Składniki:
- 1 większy płat śledziowy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 kwaśnego jabłka
- 1 mała cebula
- ok. 1 pełnej łyżki domowego majonezu
- ok. 2 łyżek domowego jogurtu
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- sok z cytryny
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w piórka przelać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Filet śledziowy opłukać i pokroić w paski (ok.05 do 1 cm) i wrzucić do miski z wystudzoną cebulą. Jajka ugotowane na twardo i wystudzone pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Jabłko również pokroić w kostkę i dodać.
Przygotować sos jogurtowo-majonezowy. Zmieszać składniki dodając sól, pieprz i niewielką ilość soku z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać sosem sałatkę i dokładnie wszystko wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO