Sałatka z selerem i czerwoną fasolą

Sałatki to szybkie dania, które urozmaicają codzienne menu. Przygotowuję je z różnych składników. Często są to produkty, które akurat mam w lodówce i eksperymentuję miksując różne smaki. Tak było też i tym razem. Połączenie tych składników okazało się smacznym miksem warzyw. Jako spoiwa użyłam domowego majonezu, który zawsze gości w mojej lodówce. Wykonanie jego jest bardzo proste i nie zabiera czasu. Z uwagi, że skończył mi się domowy seler marynowany zaryzykowałam i użyłam selera ze słoiczka ze sklepu. Seler dokładnie wypłukałam. Tak samo postąpiłam z czerwoną fasolą.

Składniki:

  • ok. 3 łyżek marynowanego selera
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • garść natki pietruszki
  • kawałek świeżego ogórka
  • kilka rzodkiewek
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 2 łyżek majonezu domowego
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Ogórek i rzodkiewkę umyć i pokroić również w kostkę. Fasolę i seler dokładnie wypłukać i odsączyć. Składniki połączyć i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Dodać domowego majonezu i doprawić solą i pieprzem.

 

SMACZNEGO