Sałatki to szybkie dania, które urozmaicają codzienne menu. Przygotowuję je z różnych składników. Często są to produkty, które akurat mam w lodówce i eksperymentuję miksując różne smaki. Tak było też i tym razem. Połączenie tych składników okazało się smacznym miksem warzyw. Jako spoiwa użyłam domowego majonezu, który zawsze gości w mojej lodówce. Wykonanie jego jest bardzo proste i nie zabiera czasu. Z uwagi, że skończył mi się domowy seler marynowany zaryzykowałam i użyłam selera ze słoiczka ze sklepu. Seler dokładnie wypłukałam. Tak samo postąpiłam z czerwoną fasolą.
Składniki:
- ok. 3 łyżek marynowanego selera
- 1 puszka czerwonej fasoli
- garść natki pietruszki
- kawałek świeżego ogórka
- kilka rzodkiewek
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- ok. 2 łyżek majonezu domowego
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Ogórek i rzodkiewkę umyć i pokroić również w kostkę. Fasolę i seler dokładnie wypłukać i odsączyć. Składniki połączyć i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Dodać domowego majonezu i doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO