Apetycznie się prezentuje i tak też smakuje. Zrobiłam ją ze składników, które akurat były w mojej lodówce. Je się też oczami i jej wygląd zachęca do spożycia. Przygotowałam porcję dla jednej osoby i teraz już wiem, że dla kilku osób przygotowywałabym ją dla każdego na osobnym głębokim talerzu. Świeżości nadaje ogórek i odrobina startej skórki z cytryny, którą posypałam kleksa z domowego majonezu na wierzchu sałatki.
Składniki:
- kawałek świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1-2 łyżeczki domowego majonezu
- 2-3 łyżki krojonego szczypiorku
- niewielki kawałek wędzonej makreli
- sól kamienna
- pieprz drobno mielony
- odrobina startej skórki z cytryny
Wykonanie:
Na głęboki talerz nasypać krojony ogórek. Posolić i doprawić pieprzem. Następnie pokruszyć makrelę. Na wierzch zetrzeć jajko ugotowane na twardo, które posolić. Obrzeże talerza posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na środek położyć niewielką ilość domowego majonezu i posypać startą skórką z cytryny.
SMACZNEGO