Sałatka z ogórkiem, jajkiem, szczypiorkiem, makrelą i domowym majonezem

Apetycznie się prezentuje i tak też smakuje. Zrobiłam ją ze składników, które akurat były w mojej lodówce. Je się też oczami i jej wygląd zachęca do spożycia. Przygotowałam porcję dla jednej osoby i teraz już wiem, że dla kilku osób przygotowywałabym ją dla każdego na osobnym głębokim talerzu. Świeżości nadaje ogórek i odrobina startej skórki z cytryny, którą posypałam kleksa z domowego majonezu na wierzchu sałatki.

Składniki:

  • kawałek świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1-2 łyżeczki domowego majonezu
  • 2-3 łyżki krojonego szczypiorku
  • niewielki kawałek wędzonej makreli
  • sól kamienna
  • pieprz drobno mielony
  • odrobina startej skórki z cytryny

Wykonanie:

Na głęboki talerz nasypać krojony ogórek. Posolić i doprawić pieprzem. Następnie pokruszyć makrelę. Na wierzch zetrzeć jajko ugotowane na twardo, które posolić. Obrzeże talerza posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na środek położyć niewielką ilość domowego majonezu  i posypać startą skórką z cytryny.

SMACZNEGO