Pyszna i prosta w wykonaniu sałatka. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Dodatek oleju lnianego dodatkowo wzbogadza ilość dostarczanych do organizmu kwasów omega 3. Dla pokreślenia smaku użyłam oleju lnianego o smaku bazylii.
Składniki:
- 3 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
- Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 5 cm świeżego ogórka
- 2 łyżki krojonego drobno szczypiorku
- 1 łyżka krojonego koperku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka domowego majonezu
- 1 łyżeczka oleju lnianego o smaku bazylii
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Wykonanie:
Komosę ryżową ugotować w lekko osolonej wodzie w ilości dwa razy większej od ilości komosy. Odstawić do wystygnięcia. Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. Do miski przełożyć komosę ryżowę. Dodać ogórek, majonez domowy, szczypiorek, sól, pieprz, olej lniany. Wszystko dokładnie wymieszać. Posypać koperkiem. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO