Sałatka z komosy ryżowej i tuńczyka

Pyszna i prosta w wykonaniu sałatka. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Dodatek oleju lnianego dodatkowo wzbogadza ilość dostarczanych do organizmu kwasów omega 3. Dla pokreślenia smaku użyłam oleju lnianego o smaku bazylii.

Składniki:

  • 3 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
  • Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 5 cm świeżego ogórka
  • 2 łyżki krojonego drobno szczypiorku
  • 1 łyżka krojonego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego o smaku bazylii
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Wykonanie:

Komosę ryżową ugotować w lekko osolonej wodzie w ilości dwa razy większej od ilości komosy. Odstawić do wystygnięcia. Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. Do miski przełożyć komosę ryżowę. Dodać ogórek, majonez domowy, szczypiorek, sól, pieprz, olej lniany. Wszystko dokładnie wymieszać. Posypać koperkiem. Schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO