Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka. Zrobiłam ją ze składników, które akurat miałam w lodówce. Jak często w takich momentach stwierdzam, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów aby przygotować coś smacznego i bez stania przy tzw.”garach”.
Składniki:
- szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1-2 pomidory bez skóry
- 1 domowy ogórek kiszony
- 1 szklanka białej fasoli ugotowanej na miękko lub fasola z puszki
- natka pietruszki
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- sok z cytryny
- około 2 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować na sypko i ochłodzić w lodówce. Pomidory przelać wrzątkiem i obrać ze skórki. Jajka ugotowane na twardo, pomidory, ogórek pokroić w kostkę. Natkę drobno pokroić. Fasolę odcedzić i ostudzić. Składniki pomieszać. Dolać oliwę z oliwek, nieco soku z cytryny do smaku oraz sól i pierz według uznania. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
SMACZNEGO