Sałatka z kaszą jaglaną, białą fasolą, ogórkiem kiszonym, jajkiem

 

Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka. Zrobiłam ją ze składników, które akurat miałam w lodówce. Jak często w takich momentach stwierdzam, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów aby przygotować coś smacznego i bez stania przy tzw.”garach”.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 pomidory bez skóry
  • 1 domowy ogórek kiszony
  • 1 szklanka białej fasoli ugotowanej na miękko lub fasola z puszki
  • natka pietruszki
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować na sypko i ochłodzić w lodówce. Pomidory przelać wrzątkiem i obrać ze skórki. Jajka ugotowane na twardo, pomidory, ogórek pokroić w kostkę. Natkę drobno pokroić. Fasolę odcedzić i ostudzić. Składniki pomieszać. Dolać oliwę z oliwek, nieco soku z cytryny do smaku oraz sól i pierz według uznania. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

SMACZNEGO