Bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki i sałatki. Dziś chciałabym przedstawić kolejną propozycję sałatkową. Dlaczego sałatka, a nie surówka? Gdyż jednym ze składników są gotowane i oziębione ziemniaki. Dzięki procesowi oziębiania (kilka godzin w lodówce), w ugotowanych ziemniakach wytwarza się tzw. skrobia oporna i tym samym produkt staje się prebiotykiem. Czym jest prebiotyk? Jest to naturalny składnik diety wprowadzany do organizmu w celu pobudzania rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej, poprawiający w ten sposób zdrowie. (informacja z Wikipedii)
- garść pokrojonej kapusty pekińskiej
- pełna łyżka drobno krojonego koperku
- garść krojonej rzodkiewki
- garść krojonego w kostkę świeżego ogórka
- 2 łyżki domowego majonezu
- 1 łyżeczka domowej musztardy
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie
Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i pieprzem. Ilość użytego domowego domowego majonezu uzależniona jest od własnych preferencji smakowych.
SMACZNEGO