Sałatka z kapustą pekińską, ogórkiem i rzodkiewką z domowym majonezem

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki i sałatki. Dziś chciałabym przedstawić kolejną propozycję sałatkową. Dlaczego sałatka, a nie surówka? Gdyż jednym ze składników są gotowane i oziębione ziemniaki. Dzięki procesowi oziębiania (kilka godzin w lodówce), w ugotowanych ziemniakach wytwarza się tzw. skrobia oporna i tym samym produkt staje się prebiotykiem. Czym jest prebiotyk? Jest to naturalny składnik diety wprowadzany do organizmu w celu pobudzania rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej, poprawiający w ten sposób zdrowie. (informacja z Wikipedii)

  • garść pokrojonej kapusty pekińskiej
  • pełna łyżka drobno krojonego koperku
  • garść krojonej rzodkiewki
  • garść krojonego w kostkę świeżego ogórka
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • 1 łyżeczka domowej musztardy
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie

Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i pieprzem. Ilość użytego domowego domowego majonezu uzależniona jest od własnych preferencji smakowych.

SMACZNEGO