Czasem lubię poeksperymentować i tak też było tym razem. Została mi fasolka szparagowa, którą postanowiłam przygotować w inny sposób. Jej ilość nie była na tyle wystarczająca, aby wystarczyć dla dwóch osób jako dodatek do obiadu, więc jej brak uzupełniłam świeżym ogórkiem. Połączenie smaków było jak najbardziej trafione. Fasolka sama w sobie jest smaczna, dodatek ogórka nadał sałatce świeżości, natomiast natka pietruszki z czosnkiem ostrości. Fasolka wcześniej była blanszowana i wystudzona. Proporcje sałatki uzależnione są od naszego własnego smaku.
Składniki:
- fasolka szparagowa- ok.2 garści
- świeży ogórek – 1 niewielki gruntowy
- natka pietruszki – 1 garść
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – ok.2 łyżek
- sok z cytryny – ok. łyżeczki
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Fasolkę szparagową zblanszować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić świeżego ogórka i dodać do fasolki. Przygotować dressing. Pokroić natkę pietruszki, dodać przeciśnięty ząbek (lub dwa) czosnku, zalać niewielką ilością oliwy z oliwek. Do smaku skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wszystko połączyć razem. Dokładnie wymieszać całą sałatkę i ewentualnie doprawić według własnego smaku. Schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO