Sałatka z brokułów, jajka i ogórka kiszonego

Sałatka, która powstała przypadkiem. Wykorzystałam do niej blanszowane brokuły, które zostały z dnia poprzedniego. Ugotowałam jajko na twardo, trochę domowego majonezu, ogórek kiszony, pieprz czarny grubo mielony i mamy smaczną sałatkę.

Brokuły zawierają sporą ilość witamin z grupy B, składniki mineralne takie jak mangan i fosfor, witaminy (K,C) oraz składniki odżywcze. Najwięcej ich znajduje się w brokułach surowych, które można używać np. do zielonych koktajli. Obróbka termiczna (blanszowanie i gotowanie) znacznie obniża zawartość tych cennych składników. Ponadto brokuły mają niski indeks glikemiczny.

Podobnie, jak w innych roślinach z rodziny kapustowatych (kapuście, kalafiorze, jarmużu), występują w nich goitrogeny (substancje, które hamują wchłanianie substancji z pożywienia) i z tego względu niewskazane są dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Składniki:

  • kilka różyczek brokułów
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • kilka łyżeczek domowego majonezu
  • 1 mały ogórek kiszony
  • pierz czarny grubo mielony
  • odrobina soli kamiennej

Wykonanie:

Brokuły zblanszować i wystudzić. Zimne ugotowane jajko na twardo obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu z brokułami. Dodać majonez. Posypać ogórkiem kiszonym pokrojonym w bardzo drobną kostkę. Doprawić pieprzem mielonym do smaku i ewentualnie solą.

Blanszowanie – rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku i następnym schłodzeniu poprzez zanurzenie w zimnej wodzie.

SMACZNEGO