Sałatka, która powstała przypadkiem. Wykorzystałam do niej blanszowane brokuły, które zostały z dnia poprzedniego. Ugotowałam jajko na twardo, trochę domowego majonezu, ogórek kiszony, pieprz czarny grubo mielony i mamy smaczną sałatkę.
Brokuły zawierają sporą ilość witamin z grupy B, składniki mineralne takie jak mangan i fosfor, witaminy (K,C) oraz składniki odżywcze. Najwięcej ich znajduje się w brokułach surowych, które można używać np. do zielonych koktajli. Obróbka termiczna (blanszowanie i gotowanie) znacznie obniża zawartość tych cennych składników. Ponadto brokuły mają niski indeks glikemiczny.
Podobnie, jak w innych roślinach z rodziny kapustowatych (kapuście, kalafiorze, jarmużu), występują w nich goitrogeny (substancje, które hamują wchłanianie substancji z pożywienia) i z tego względu niewskazane są dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Składniki:
- kilka różyczek brokułów
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka łyżeczek domowego majonezu
- 1 mały ogórek kiszony
- pierz czarny grubo mielony
- odrobina soli kamiennej
Wykonanie:
Brokuły zblanszować i wystudzić. Zimne ugotowane jajko na twardo obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu z brokułami. Dodać majonez. Posypać ogórkiem kiszonym pokrojonym w bardzo drobną kostkę. Doprawić pieprzem mielonym do smaku i ewentualnie solą.
Blanszowanie – rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku i następnym schłodzeniu poprzez zanurzenie w zimnej wodzie.
SMACZNEGO