Sałatka z brokułem, jajkiem, kwaśnym jabłkiem i sosem czosnkowym

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Kilkuskładnikowa sałatka. Do pracy, na przekąskę, dla gości – jak kto woli. Prosta i szybka do przygotowania. Osoby nietolerujące nabiału, zamiast jogurtu naturalnego mogą użyć jogurtu kokosowego.

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 2 garści małych różyczek brokuła
  • połowa kwaśnego jabłka
  • garść prażonych pestek dyni

    dodatkowe składniki na sos:
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • 2 łyżki domowego jogurtu naturalnego
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Wykonanie:

Brokuł gotować przez 2 minuty. Ostudzić. Podzielić na małe różyczki. Jajka i jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wsypać pestki dyni. Składniki wymieszać. Wykonać sos poprzez połączenie składników i dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.

SMACZNEGO