Kilkuskładnikowa sałatka. Do pracy, na przekąskę, dla gości – jak kto woli. Prosta i szybka do przygotowania. Osoby nietolerujące nabiału, zamiast jogurtu naturalnego mogą użyć jogurtu kokosowego.
Składniki:
- 3 jajka na twardo
- 2 garści małych różyczek brokuła
- połowa kwaśnego jabłka
- garść prażonych pestek dyni
dodatkowe składniki na sos: - 2 łyżki domowego majonezu
- 2 łyżki domowego jogurtu naturalnego
- 2 niewielkie ząbki czosnku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Brokuł gotować przez 2 minuty. Ostudzić. Podzielić na małe różyczki. Jajka i jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wsypać pestki dyni. Składniki wymieszać. Wykonać sos poprzez połączenie składników i dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
SMACZNEGO