Sałatka z brokułem, białą fasolą, jajkiem i domowym majonezem

 

3 składnikowa sałatka z dodatkiem domowego majonezu. Łatwa do przygotowania, smaczna do zjedzenia. Sałatkę przygotuje się wyłącznie z różyczek brokułu, twarde łodygi można zamrozić, aby potem wykorzystać do innej potrawy (np. zupy krem).

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 5 jajek
  • 100-120 gramów suchej białej drobnej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki domowego majonezu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Różyczki brokułu zblanszować i wystudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę ugotować w wodzie do miękkości (dobrze jest dzień wcześniej namoczyć na całą noc), odcedzić i ostudzić. Do majonezu dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i mielonym pieprzem, wymieszać. Majonez dodać do warzyw. Całość wymieszać i schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO