3 składnikowa sałatka z dodatkiem domowego majonezu. Łatwa do przygotowania, smaczna do zjedzenia. Sałatkę przygotuje się wyłącznie z różyczek brokułu, twarde łodygi można zamrozić, aby potem wykorzystać do innej potrawy (np. zupy krem).
Składniki:
- 1 brokuł
- 5 jajek
- 100-120 gramów suchej białej drobnej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki domowego majonezu
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Różyczki brokułu zblanszować i wystudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę ugotować w wodzie do miękkości (dobrze jest dzień wcześniej namoczyć na całą noc), odcedzić i ostudzić. Do majonezu dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i mielonym pieprzem, wymieszać. Majonez dodać do warzyw. Całość wymieszać i schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO